Aby w ogóle zacząć temat dotyczący alergii pokarmowej, bardzo ważne jest aby nauczyć się odróżniać  2 pojęcia: testy na nietolerancję pokarmową a testy na alergie pokarmowe. Testy te wykonuje się z powodu całkowicie różnych wskazań. Zobaczmy – jakich!

Różnica pomiędzy alergią pokarmową a nietolerancją pokarmową

Te dwa badania z pozoru podobne do siebie, posiadają pewne różnice. Dotyczą one przede wszystkim poziomu różnych przeciwciał we krwi. Test na alergię wykrywa przeciwciała IgE, natomiast test na nietolerancję pokarmową wykazuje poziom przeciwciał o nazwie IgG. Co oznaczają te skróty? IgE (immunoglobulina klasy E) jest to rodzaj ciał odpornościowych, wytwarzanych przez białe krwinki. W warunkach prawidłowego rozwoju, IgE broni nasz organizm przed zakażeniem pasożytami. Jej rola jednak bardziej znana jest z udziału w powstawaniu alergii. Z kolei przeciwciała immunoglobuliny IgG, wytwarzane są przez komórki układu odpornościowego, a ich największym zadaniem w naszym organizmie jest obrona przed szkodliwymi patogenami. Zlecenie oznaczenia poziomu przeciwciał IgG służy do wykrycia wielu schorzeń. Obejmują one nietolerancje pokarmowe.

Jakie testy wykrywają alergię pokarmową?

Testy natywne – są to testy ze świeżymi alergenami. W tych testach, świeże produkty spożywcze są w odpowiedni sposób aplikowane na skórę.

Testy alergiczne pokarmowe skórne – elementarny zestaw zawiera od 15 do 20 alergenów. Wśród nich głównymi alergenami pokarmowymi są: mleko, ryby, jajo, orzech, jabłko, truskawka, wieprzowina, kakao oraz przyprawy. Istnieje również możliwość indywidualnego modyfikowania tych zestawów. Kropla alergenu wędruje na nasze plecy albo przedramię, po czym nakłuwa się skórę. Czekamy 15-20 minut i jeżeli po tym czasie pojawi się zaczerwienie i bąbel, oznacza to, że jesteśmy uczuleni.

Testy z krwi (RAST) – w tym przypadku oznaczamy przeciwciała IgE dla głównych alergenów zwierzęcych, pyłkowych, roztoczowych oraz pleśniowych. Ten rodzaj badania, wykonujemy najczęściej osobom, które bardzo silnie przeżywają alergię (biorą chronicznie leki antyhistaminowe) oraz dzieciom poniżej 3 roku życia.

Testy prowokacyjne – wykonuje się je po zastosowaniu diety eliminacyjnej. Ten rodzaj testu przeprowadzany jest podczas wykonywania gastroskopii. Polega on na podawaniu pokarmów do żołądka, które podejrzewamy, że wywołują alergię i następnie obserwujemy reakcję pacjenta.

Nie bagatelizuj jakiejkolwiek alergii!

Alergia pokarmowa jest znacznie łatwiejsza do rozpoznania, ponieważ daje ostrzejsze i bardziej wyraźne symptomy. W przypadku nietolerancji pokarmowej, symptomy pojawiają się o wiele później i mogą być niekoniecznie wyraźne jak w przypadku alergii. Ważne jest to, że kiedy zaobserwujemy wypryski skórne, czy zobaczymy, że ciało jest w pewnych miejscach zaczerwienione, lub że, mamy problemy z oddychaniem, nie bagatelizujmy takich objawów. Skorzystajmy z możliwości pójścia do lekarza rodzinnego. Ten natomiast skieruje nas do specjalisty – alergologa lub dermatologa.

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *